Korpus kanserinin çok büyük bölümünü endometeium kanseri oluşturur, yaklaşık %3 kadarı da uterus sarkomlarından oluşur.
Bu kanserler endometrium tabakasından kaynaklanır ve kadın üreme organları içinde en yaygın görülen kanser türüdür. Hastalığın %95’i 40 yaşın üzerinde görülür.
Risk faktörleri: Endemetrium kanseri için bazı risk faktörleri vardır, nedeni tam olarak bilinmemekle beraber östrojen baskınlığı (yeterli progesteronla karşılanmamış) ana risk faktörüdür. Diğer risk faktörleri şeker hastalığı, hiç doğum yapmamış olmak, ilk adet yaşının küçük olmasıdır. Bu kanser için tarama testi mevcut değildir.
Belirtiler: En sık belirti anormal vajinal kanamadır, adet gören kadınlarda düzensiz ve miktarı fazla kanamalar gelir, menopoz sonrasında da kanama olması. (Menopozda her türlü kanama dikkate alınmalı ve nedeni araştırılmalıdır).
Tanısı: Tanısı ancak patolojik değerlendirme ile konulabilir, bunun için endometrial örnekleme alınması gerekir, bu da genellikle probe kürettage şeklinde olur. Bazen de endometrial biyopsi yapılabilir ama bunda var olan kanseri yakalayamama ihtimalide vardır. Kanser 125 özellikle ilerlemiş endometrium kanserinde yükselir, pap smear ancak %50- 60 tespit eder.
Tedavisi: Bazı özel durumlar hariç tedavisi cerrahidir. Ameliyatta uterus ve overler çıkarılır ve gerekli durumlarda da pelvik-paraaortik lenf bezleri çıkarılır. Ameliyat öncesi tam bir fizik muayene ve jinekolojik muayene yapılır ultrason ve MR da invazyon derinliğine bakılır.
Probe küretajda çıkan histolojik sınıflamada önemlidir, en sık görülen histolojik tip endometroid adenokarsinomdur. Yine probe küretajda tümörün grade i hakkında bilgi edinilir. Grade 1 malignitesi en düşük olan ve G3 ise en agresif seyirli olandır. Tümörün yayılımı;
- Doğrudan,
- Lenfatik
- Hematojen
- İntraperitoneal dökülme yolu iledir. Evreleme hastalığın yayılımına göre yapılır; evre 1 başlangıç, evre 4 en iyileri şeklidir.
Bazı durumlarda da pelvik-paraaortik lenf diseksiyonu yapılır;
- Tümör histolojisi agresif seyirli olanlarda,
- Myometrial invazyon > 1/2,
- İstmus, serviks yayılımı,
- Tümör büyüklüğü > 2 cm,
- Extrauterin hastalık.
Ayrıca yüksek riskli histolojik tiplerde infrakolik omentektomi , pelvik-paraaortik ve diyafram periton biyopsileri yapılır.
Ameliyat insizyonu vertikal veya Maylard insizyon şeklinde veya laparoskopik yöntemle de olur; Batın sıvısı alınır, şüpheli yerlere bakılır gerekirse biyopsi alınır. Uterus ve yumurtalıklar çıkarılır ve frozene gönderilir, çıkan sonuca göre lenfadenektomiye karar verilir.
Ameliyat sonrası evresine göreve ve tümörun histolojik tipine göre gerekirse radyoterapi yapılır, ileri evrelerde buna kemoterapi de ilave edilir veya sadece kemoterapi yapılır.
Ameliyat komplikasyonları; Yara yeri enfeksiyonu, emboli, aşırı kanama,gis yaralanması veya obstriksiyon, lenfokist oluşumu en sık görülen komplikasyonlardır.
Prognostik faktörler: Bir çok klinik ve patolojik faktör endometrium kanserinde nüks ve sağkalım olasılığını etkiler. Bunlardan en önemlisi cerrahi evresidir ayrıca histolojik tip,grade, yaş, myometrial invazyon, lvsi .. da etkileyen faktörlerdir.
Sağkalım: Evre bir endometrium kanserinde 5 yıllık sağkalım oranları %90 civarındadır. Evre ilerledikçe sağ kalım oranları yüzde 40’lar civarına iner. Nüks en fazla ilk iki yıl içinde olur, beş yıldan sonra nüks son derece nadirdir.